David Griffin bedankt Vaassen

Stichting Broken Wings ontving bericht van David Griffin, via zijn dochter en schoonzoon, waarin hij zijn dank uitspreekt naar zovelen in Vaassen die hem gelukwensten met zijn 100e verjaardag. Heel veel felicitatiekaarten en brieven in Engels of Nederlands, het merendeel uit Vaassen, die hij evenals het artikel in Vaassens Weekblad, allemaal heeft gelezen. Helaas lukt het hem niet meer om iedereen persoonlijk te bedanken.

Al deze gelukwensen zijn samen met die van familie en vrienden, van Koningin Elizabeth, de premier van Australië en andere hoogwaardigheidsbekleders, verzameld in een gedenkboek.

David voelt zich goed en actief en praat heel vaak over zijn bezoeken aan Nederland en Vaassen en zijn bijzondere band met Broken Wings. Hij is zich ervan bewust dat hij zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk vrienden voor het leven heeft gemaakt.

De foto is genomen in 2017 waar David trots de Vrijheidsmedaille draagt die hem tijdens zijn bezoek aan Vaassen in april/mei 2005 ter gelegenheid van de viering van 60 jaar bevrijding in Vaassen werd overhandigd.

Geplaatst in English, Nieuws | Een reactie plaatsen

Sterrenregen Jan Duinstee

In het kader van 75 vrijheid had Stichting Broken Wings samen met Jan Duinstee aankomende week 4000 herdenkingskruisjes uit willen delen aan alle leerlingen op de scholen in gemeente Epe maar door de coronacrisis worden deze op een later tijdstip uitgedeeld aan de leerlingen.

Lees hier

Geplaatst in 2020 : 75 jaar bevrijding in Vaassen, Nieuws | Een reactie plaatsen

Bericht David Griffin

‘Ondanks de Covid-19 virus perikelen verkeert David Griffin in goede gezondheid en wandelt nog elke dag 2 km. De huisarts komt regelmatig langs om zijn longen en hartfunctie te controleren. Hij is fit, heeft een goede eetlust en volgt een gezond dieet.

De komende 3 maanden verblijft hij bij zijn dochter in Mollymook. Daarna keert hij weer terug naar Bob en Jeanne. Berichten aan David kunnen aan hen worden gezonden via e-mail: rbishop@iinet.net.au ‘

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Bevrijdingsconcert 18 april 2020; “Melodie van Vrijheid”.

Alle festiviteiten van Stichting Vrijheid in Gemeente Epe in het kader van 75 jaar Vrijheid zijn afgelast. Enkele activiteiten zullen mogelijk verplaatst worden naar een later tijdstip. Informatie hierover t.z.t. in lokale media.

Bevrijdingsconcert 18 april 2020; “Melodie van Vrijheid”.

Broken Wings zorgt voor het “belevingsaspect” bij het concert “Melodie van Vrijheid”; een muzikale herdenking van 75 jaar vrijheid gemeente Epe door het Interkerkelijk koor “To You”.

Vaassen, Emst, Oene en Epe werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bevrijd door Canadese troepen. Dat gebeurde met Operatie “Cleanser”; het plan van de geallieerden om de Duitsers te verdrijven van de Noord-Veluwe. De bevrijding vond plaats op 17, 18 en 19 april 1945.

Het Interkerkelijk koor “To You”, o.l.v. dirigent Henk van der Maten, voert op zaterdag 18 april 2020 een bijzonder concert uit, onder begeleiding van diverse professionele musici. Dit concert krijgt een multimediale dimensie doordat Broken Wings de muziek aanvult met passende foto’s en filmbeelden. De kern van het muzikale deel wordt gevormd door de cantate “Of Faith and Freedom” van de bekende Amerikaanse componist Joseph M. Martin, aangevuld met diverse liederen rondom de thema’s hoop, liefde, vrede en vrijheid. De liederen worden afgewisseld met korte persoonlijke verhalen over oorlog en bevrijding.

Het concert vindt plaats in de Grote Kerk, Beekstraat 1, 8162 HA Epe.

Informatie: https://toyouepe.nl

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Uitzending radio 794

Vanaf 10.30 tot 11.20 uur zal Broken Wings geïnterviewd worden over de expositie ‘helden in een vergeefse strijd’.

Radio 794 had met Broken Wings al een afspraak gemaakt voor een uitzending vanuit het museum op zaterdag 21 maart.
Die gaat op verzoek van Radio 794 gewoon door. Er zijn maar 4 personen van Broken Wings aanwezig.

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Overlijden Ria Duinstee

Met grote verslagenheid hebben wij afgelopen vrijdag, 31 januari 2020 het bericht ontvangen dat Ria Duinstee, na een kort ziekbed, is overleden.
Zij was de vrouw van ons bestuurslid Jan Duinstee. Zij was de vrouw van ons bestuurslid Jan Duinstee. Zij heeft zich op meerdere manieren ingezet voor Broken Wings. Hier vind u derouwcirculaire en onze advertentie die geplaatst wordt in de editie van het Vaassens Weekblad.

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Bericht van Kate Gilbert

Op 31-01-2020 ontvingen we een bericht van Mrs Kate Gilbert:

 • On this sad day for our family, as the UK leaves the European Union, I am thinking of our wonderful experience in the Netherlands when I came with my parents to the inauguration of the memorial at Oene.

  The other day I was telling Arthur Beresford’s story to a young man who had spoken to me of his disappointment over Brexit. I told him too of the amazing events organised by Broken Wings, and the great love that the Dutch people show to the British. He was really moved by it, and so was I.

  My parents both died in 2018, Dad in July and Mum in December. I had been devastated by my father’s admission that he had voted to leave the EU. He said ‘we hadn’t signed up’ for political integration when we had entered the Common Market. As I was very much involved in his day to day care, I could never tell him how heartbroken I was about it. My mother though had voted to remain.

  So I am writing to connect with you again, to say once again a heartfelt thank you from my family, and to assure you, if any assurance is needed, that most people in the UK now think that we are doing the wrong thing. Patriotism can be a great force for good, but it can also lead to stupidity. I hope that there is not too much resentment in the Netherlands for our insularity.

  I will of course continue to tell Arthur’s story, with the closing chapter of the discovery of your country’s love and commemoration.

  Thank you and best wishes

  Kate Gilbert

Kate Gilbert die in 2009 samen met haar ouders aanwezig was bij de onthulling van het monument bij de Bartjesbrug in Oene, de plek waar de Avro Lancaster LL840 op 22 juni 1944 neerstortte.

Eén van de 8 bemanningsleden, van wie er 3 omkwamen, was Arthur G.Beresford, een oom van Kate Gilbert en broer van haar vader. Arthur geboren op 5 april 1922 in Birmingham volgt bij de RAF een opleiding tot bommenrichter. Op z’n 22e start hij met zijn 2e tour als bommenrichter van een Lancaster. Nadat de Lancaster op 22 juni was geraakt is Beresford uit zijn toestel gesprongen en geland in Geesteren nabij Borculo.

Het verhaal van zijn omzwervingen, zijn gevangenschap in Stalag Luft VII in Bankau, Polen en zijn terugkeer na de oorlog naar Birmingham staat in het boek ‘Gevallen Helden’ van Gerrit en Silvie Kamphuis.

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Lichtjesavond 2019

Op deze kerstavond 2019 branden de lichtjes op de oorlogsgraven op de begraafplaats in Epe en Vaassen.

In Vaassen hebben José Riphagen en Gerri Achterbergh lichtjes geplaatst bij de oorlogsgraven en de herdenkingssteen Nederlands Indië en de zuil ter herdenking van Rikie Mulder ten Kate.

Zie ook: Lichtjes op oorlogsgraven in Vaassen

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Ze’ev Bar (88) overleden

Ze’ev Bar is vandaag, 4-12-2019, op 88-jarige leeftijd overleden. Hij woonde – als Walter Bartfeld – van begin tot eind in Het Verscholen Dorp in de bossen bij Vierhouten.
In de bossen bij Vierhouten doken in de Tweede Wereldoorlog tussen april 1943 en oktober 1944 zo’n honderd onderduikers onder. Bar was de oudste nog in leven zijnde onderduiker die de voltallige periode in Het Verscholen Dorp verbleef.
Hij overleed vanmorgen na een kort ziekbed in het Amstelland ziekenhuis.
Bar werd geboren in het Duitse Zwickau en kwam als kleuter met zijn familie naar Nederland. In de oorlog woonde hij van zijn elfde tot zijn dertiende in Het Verscholen Dorp.

Herdenking
Bar was ruim een maand geleden nog aanwezig bij de herdenking van de ontdekking van Het Verscholen Dorp, toen precies 75 jaar geleden. ,,Met heldere stem vertelde hij toen nog over hoe het was gegaan,’’ vertelt Dick van Hemmen, voorzitter van de stichting Het Verscholen Dorp. Ook hij roemt Bar. ,,Een heel bijzondere persoonlijkheid,’’ aldus Van Hemmen.
Het Verscholen Dorp werd eind oktober 1944 ontdekt door twee Duitsers, die aan het jagen waren. Zij namen acht van de toen nog 86 aanwezigen gevangen. De acht onderduikers werden gefusilleerd. De rest van de onderduikers wist te ontkomen.

Bron: De Stentor

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Poppy day 2019

De jaarlijkse Poppy Day herdenkingen vond dit jaar plaats op zaterdag 9 novmeber.
Epe : 11.00 uur op de Oude Begraafplaats aan de Tongerenseweg, Epe.
Vaassen : 14.00 uur op de Algemene Begraafplaats, Apeldoornseweg, Vaassen.

Beide herdenkingen zijn gerelateerd aan Remembrance Day (11 november), de dag waarop het Verenigd Koninkrijk alle gesneuvelden, tijdens WOI, WOII en alle gewapende conflicten sindsdien, herdenkt. Als eerbetoon aan de nagedachtenis van 33 in onze gemeente en regio omgekomen en begraven geallieerde vliegers organiseert stichting Broken Wings sinds 1998 deze herdenkingen.

Ook dit jaar, aan de vooravond van de viering en herdenking van 75 jaar Vrijheid in Nederland, hebben we stil gestaan bij het offer dat deze jongemannen (in de leeftijd tussen 19 en 29 jaar) brachten bij de bevrijding van ons land.

Voorafgegaan aan de herdenking vertrokken de belangstellenden onder begeleiding van de Piper Joeb Koppenrade naar de graven.
De belangstellenden werden welkom geheten door Adrie Pol, vice voorzitter van stichting Broken Wings ’40 – ’45 . Een speciaal welkom was er voor John Burell. Hij was voor deze poppy Day herdenking speciaal overgekomen uit Engeland om dit hier met ons samen te herdenken in de Epe en Vaassen.

Daarna volgde ‘Nimrod’ thema uit Enigma Variations (Edward Elgar). Dit gevolgd door The Ode of Remembrance uit ‘For the Fallen’ van R. L. Binyon, dit werd verzorgd door sir John Burelll en Hetty Achterhuis.

Na The Last Post was er 1 minuut stilte met aansluitend het Wilhelmus & God save the Queen. Na het leggen van bloemen namens gemeente Epe, Broken Wings en dhr sir John Burell en het plaatsen van de Poppy kruisjes door andere aanwezigen was er een eresaluut van de Oud Mariniers o.l.v. Henk Elzerman. Tot slot was er een kort dankwoord van vice-voorzitter en een Ereronde langs de graven door Piper Joeb Koppenrade werd de herdenking afgesloten.

Muzikale begeleiding werd verzorgd door:
Muziekver. Prins Bernhard en Piper Joeb Koppenrade (Epe), Vaassens Fanfare Corps en Piper Joeb Koppenrade (Vaassen).

Tevens verleenden Wijkcentrum Burgerenk, Wilhelmina Vereniging Epe en leden van Contact Oud Mariniers hun medewerking.

Klik hier voor de films en foto’s die “Vaassen Actief” hebben gemaakt van de Poppy Day herdenkingen 2019 in Epe en Vaassen.

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen