IN MEMORIAM

David Anthony J. Griffin
Veteraan Tweede Wereldoorlog overleden

Het Bestuur van stichting Broken Wings ’40 – ’45 ontving vandaag, 22 februari, bericht dat David Griffin op donderdag 17 februari 2022 in de leeftijd van 101 jaar in het ziekenhuis van Bowral, Australie is overleden.

28 september 1943. Het was 17 minuten na middernacht toen een Engelse Halifax neerstortte in buurtschap de Oosterhof in Vaassen (tegenwoordig Laan van Fasna). Zes van de zeven jonge bemanningsleden waren op slag dood. Eén overleefde de crash: Sergeant David A.J. Griffin.

Zeventig jaar later heeft Gerrit Kamphuis samen met zijn dochter Sylvie het verhaal van deze crash gereconstrueerd en opgenomen in het boek ‘Gevallen Helden’ dat in oktober 2012 verscheen. Hierin werden alle vliegtuigcrashes in de gemeente Epe tijdens WOII uitgebreid beschreven. Een Engelse vertaling hiervan werd naar David gestuurd. Zijn reactie daarop destijds was:
“Ik heb enorm van het boek genoten en het verhaal is goed opgeschreven. De beschrijving van de gebeurtenissen op die vroege morgen van 28 september 1943 was zeer accuraat. Deze waren heel aangrijpend voor me en mogen ook nooit worden vergeten.
Het leven in verschillende gevangeniskampen en de onzekerheid over of er een volgende dag zou komen, hebben zwaar op mij gewogen. Het bracht het bewustzijn met zich mee dat ik en alle andere gevangenen geen enkele menselijke waarde hadden. We zouden gewoon verdwijnen als een despoot daartoe zou beslissen”.

Met het heengaan van David Griffin wordt wel een tijdperk afgesloten maar zijn steeds herhaalde pleidooi, als hij naar Vaassen kwam en lezingen gaf op scholen in Vaassen mag nooit worden vergeten : vrijheid is niet vanzelfsprekend en hij benadrukte dat met de woorden : “De gevaren die jullie bedreigen zijn wellicht groter dan waar wij voor stonden”.

Het was David’s wens om te zijner tijd symbolisch een plek te krijgen naast zijn kameraden op de begraafplaats in Vaassen. Stichting Broken Wings heeft reeds lang geleden aan David bevestigd zijn wens te vervullen met de plaatsing van een gedenkzuil.

One man in his time https://www.brokenwings.nl/?page_id=2112