Bijeenkomst Dialectkring Gemeente Epe

Biejeenkoms Dialectkring Gemeente Epe
Op diensdag 7 februari huld de Dialect- kring Gemeente Epe weer un biejeenkoms. Disse biejeenkoms wordt eholdn in Dârpshuus De He- zebrink in Ems. Veur disse aomnd heb wuule Bro- ken Wings uuteneudig en Jan Duinstee kump ons wat vertelin oaver en laotn zeen van disse or- ganisatie. Wuule hoap dat uule d’r allemaole weer bint. Ok belangstellenden bunt van harte uuteneudig.

Geplaatst in Educatie, Nieuws | Een reactie plaatsen

Herdenking Halifax EB 215, 28 september 2023


In de vroege ochtend van 28 september 1943, nu 80 jaar geleden, stortte de Halifax EB 215 bommenwerper neer op de boerderij van de familie van Amersfoort aan het Molenpad in het buurtschap De Oosterhof, Vaassen (Laan van Fasna, ter hoogte van nr. 87).

Na terugkeer van de missie, het industriegebied bij Hannover, werd de Halifax EB 215 net buiten het doelgebied aangeschoten om daarna in brand te vliegen bij het passeren van de Duits-Nederlandse grens. Zes van de zeven bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven: John E. Farmer, John W. Satchell, Thomas J. Wilson, Eric. T. Springett, Alfred Stuart en William E. Mussen.

Ter nagedachtenis aan deze 6 vliegers (begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Apeldoornseweg in Vaassen) heeft stichting Broken Wings op deze plek een houten gedenkzuil geplaatst die door David A.J. Griffin, het enige bemanningslid dat de crash overleefde, op 11 november 2006 werd onthuld. David werd 101 jaar, hij overleed op 17 februari 2022.
Sindsdien wordt hier ieder jaar door Broken Wings een herdenking gehouden samen met leerlingen van een van de Vaassense basisscholen, de laatste jaren met RK Basisschool Gerardus Majella in Vaassen, die de zuil inmiddels heeft geadopteerd.

De volgende 2 gedichten werd voorgelezen:

Zij hebben het leven op het spel gezet voor onze vrijheid.
Vrijheid die deze 6 mannen nooit mee zullen maken.
Veel mensen hebben hun best gedaan voor vrijheid en dat is gelukt!
Zij vochten voor een land ook al was het niet waar zij vandaan kwamen.
Vele zijn in ons land gestorven.
Wij hebben veel respect voor de mensen die hun leven hebben opgeofferd voor ons leven in vrijheid!
De oorlog was niet fijn,
er hadden veel mensen pijn.
6 mannen zijn hier om het leven gekomen,
Zodat wij niet meer over vrede hoeven dromen.
Deze mannen hebben voor Nederland gevochten,
Zodat de vrede kwam die wij zochten. 
Onze leven in de vrede hebben wij aan hen te danken.
Bovenstaande gedichten werden uitgesproken op 28/09/2023 door Cloe en Puck, leerlingen Gerardus Majellaschool, Vaassen tijdens de herdenking van de crash van de Halifax EB 215 op 28 september 1943.

Tijdens de herdenkingsceremonie op donderdagmiddag 28 sept. tussen 13.00 en 14.00 uur, is een duurzame gedenksteen (leisteen) onthuld ter vervanging van de houten zuil.
Met deze nieuwe gedenksteen hoopt Broken Wings de herinnering aan de lotgevallen van David’s vrienden voor de toekomst te bestendigen en vooral jongeren ervan te doordringen
nooit te vergeten welke offers deze jonge mensen brachten voor onze vrijheid. Want, sprekend voor hen die het overleefden en zichzelf zei David eens : “het bracht tijdens de vele ontberingen het bewustzijn met zich mee om alle menselijke waarde en waardigheid te kunnen verliezen, te verdwijnen als een despoot daartoe zou beslissen”.

Met een expositie in Museum Vaassen Historie besteedt Broken Wings aan deze gebeurtenis vanaf 28 september speciale aandacht.
Openingstijden Museum: do.+vrij. 13:30 – 16:30 / za. 11:00 – 16:00. www.brokenwings.nl

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Gortelherdenking 2023

Rond de tijd dat wij in Nederland onze doden herdenken en vieren dat wij in 1945 onze vrijheid herwonnen organiseert stichting Broken Wings op deze plek namelijk de jaarlijkse herdenking ter nagedachtenis aan de 6 jonge vliegers wier leven op 16 december 1942 abrupt werd afgebroken toen hun vliegtuig hier neerstortte nadat het in de lucht door de vijand was getroffen.


Daar de voor zaterdag 22 april geplande herdenking vanwege ongunstige weersomstandigheden helaas moest worden afgelast, wil Broken Wings met de woorden die voorzitter Adrie Pol had willen uitspreken benadrukken hoe belangrijk het ook in onze tijd blijft om te herdenken:


“Op 24 februari was het een jaar geleden dat de bevolking van Oekraïne Russische leger van drie kanten Oekraïne binnenviel. Er woedt al bijna eerden de Oekraïense bevolking 400 dagen oorlog op het Europese continent. Sindsdien hebben 8 miljoen Oekraïners hun land verlaten, zijn tienduizenden doden gevallen en is deze oorlog verre van voorbij. Het verleden lijkt zich te herhalen. En ook deze oorlog zal geen winnaar kennen. Ik spreek de hoop uit dat aan deze waanzin snel een einde komt en het democratische recht op vrijheid terugkrijgt. Laten wij samen met de geallieerden de Oekrainse bevolking steunen door hen liefdevol te blijven opvangen, hun kinderen en scholing aan te bieden en het voor degenen die kunnen en willen werken mogelijk te maken.
Onze vrijheid vervult ons met dankbaarheid maar tegelijkertijd beseffen we hoe fragiel en kostbaar vrijheid is en bepaald niet vanzelfsprekend is.
Het geeft Broken Wings een extra stimulans om met dergelijke herdenkingen niet alleen stil te staan bij de inzet en het ultieme offer van de moedige geallieerde vliegers van destijds maar ook om de boodschap van vrede, vrijheid en veiligheid nu en in de toekomst te blijven doorgeven.”

Geplaatst in Nieuws | Getagged | Een reactie plaatsen

Activiteiten april 2023

13 april : 

van 11.00 – 12.00 uur

zal Adri Pol, voorzitter van stichting Broken Wings,  een gastles verzorgen voor leerlingen van groep 7/8 op CBS Het Mosterdzaadje te Gortel ter voorbereiding op de herdenking die plaatsvindt                                                                                      

van 13.00 – 14.00 uur :

n aanwezigheid van alle leerlingen (ca. 110) van de school bij het T for Tommy monument aan het Veenwegje te Gortel.

15 april :              13.30 uur

Onthulling van 2 Broken Wings gedenkzuilen op de begraafplaats aan de Apeldoornseweg in Vaassen. Het betreft de onthulling van een zuil ter herinnering aan David Griffin, enig overlevende van de neergestorte Halifax EB 215. De leistenen gedenkzuil voor David, is geplaatst naast zijn omgekomen vrienden. Tevens wordt hier een gedenkzuil onthuld (vervanging voor de reeds bestaande houten gedenkzuil) ter herinnering aan Riekie Stewart – Mulder ten Kate.

Na jaren van onderzoek is stichting Broken Wings ’40 – ‘45 erin geslaagd een duurzame vervanging te vinden voor de houten gedenkzuilen waarvan de eerste (voor Riekie Stewart-Mulder ten Kate) op 9 november 2002 werd onthuld. Met de onthullingen op 15 april wordt een begin gemaakt om de bestaande houten zuilen in de komende jaren successievelijk te vervangen door leistenen zuilen.

15 april :              16.00 uur

Broken Wings insigne

Uitreiking van het Broken Wings insigne, postuum toegekend aan de heer en mevrouw Hans en Grietje Stokkink – Jonker te Oene die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor vrede, vrijheid en veiligheid. De uitreiking geschiedt aan de zonen van het echtpaar Stokkink in het Cultuurhistorisch Museum te Oene.

T for Tommy herdenking 2023

22 april :    14.00 uur
                                  
Jaarlijkse herdenking door stichting Broken Wings in samenwerking met Vereniging Gortel-Niersen bij het T for Tommy monument te Gortel ter herinnering aan de hier neergestorte Short Stirling R 9168, waarbij zes van de zeven vliegers omkwamen. Zij werden begraven op de Oude Begraafplaats, Tongerenseweg in Epe.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , | Een reactie plaatsen

Lezing in het de Hezebrink

Dinsdag 07 februari verzorgde stichting Broken Wings een lezing bij de dialectkring Epe in de Hezebrink in Emst.

In een goed gevulde zaal vertelde Jan Duinstee in het dialect over wat Broken Wings zo al doet in de gemeente Epe.

Hieronder zijn enkele foto’s om een indruk te krijgen dan deze avond.

Geplaatst in Nieuws | Getagged | Een reactie plaatsen

Overlijden Bertus Rozendal

Woensdag 01 februari 2023 vernam het bestuur van Stichting Broken Wings het bericht dat Bertus Rozendal is overleden. Bertus was iemand die veel de gemeenschap heeft betekent. Hij was een voorbeeld van iemand die de smeerolie is van het vrijwilligerswerk, zichzelf wegcijfert en niet op de voorgrond trad. Het verzorgde voor Broken Wings o.a. het geluid tijdens de herdenkingen. Zijn technische kennis en behulpzaamheid zullen wij als Broken Wings zeker missen.
Namens Broken Wings onze condoleanse en wenst de familie en vrienden veel strekte te toe met verlies.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , | Een reactie plaatsen

Les Zuilen Broken Wings

Overhandiging van de 1e les Zuil Broken Wings

Op 25 november is aan CBS Het Mosterdzaadje is de 1e leszuil van Broken Wings overhandigd door oud-burgemeester, de heer H. van der Hoeve in aanwezigheid van de bovenbouw leerlingen (klas 6,7,8)

Hieronder enkele foto als impressie van de overhandiging.

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

IM MEMORIAM Ze’ev Bar (88)

Ze’ev Bar is vandaag, 4-12-2019, op 88-jarige leeftijd overleden. Hij woonde – als Walter Bartfeld – van begin tot eind in Het Verscholen Dorp in de bossen bij Vierhouten.
In de bossen bij Vierhouten doken in de Tweede Wereldoorlog tussen april 1943 en oktober 1944 zo’n honderd onderduikers onder. Bar was de oudste nog in leven zijnde onderduiker die de voltallige periode in Het Verscholen Dorp verbleef.
Hij overleed vanmorgen na een kort ziekbed in het Amstelland ziekenhuis.
Bar werd geboren in het Duitse Zwickau en kwam als kleuter met zijn familie naar Nederland. In de oorlog woonde hij van zijn elfde tot zijn dertiende in Het Verscholen Dorp.

Herdenking
Bar was ruim een maand geleden nog aanwezig bij de herdenking van de ontdekking van Het Verscholen Dorp, toen precies 75 jaar geleden. ,,Met heldere stem vertelde hij toen nog over hoe het was gegaan,’’ vertelt Dick van Hemmen, voorzitter van de stichting Het Verscholen Dorp. Ook hij roemt Bar. ,,Een heel bijzondere persoonlijkheid,’’ aldus Van Hemmen.
Het Verscholen Dorp werd eind oktober 1944 ontdekt door twee Duitsers, die aan het jagen waren. Zij namen acht van de toen nog 86 aanwezigen gevangen. De acht onderduikers werden gefusilleerd. De rest van de onderduikers wist te ontkomen.

Bron: De Stentor

Geplaatst in English, Historie, In Memoriam | Getagged , , | Een reactie plaatsen

De “last Post”

Last Post ontstaangeschiedenis

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Erebogen bevrijdingsfeesten augustus 1945

(verteld door Emma van der Heijden, vrijwilligster bij stichting Broken Wings)

We zitten ongeveer 133 dagen na de bevrijding van de gemeente Epe. De verjaardag van Koningin Wilhelmina wordt groots gevierd in de gemeente Epe. Zo worden er over verschillende dagen activiteiten georganiseerd, sportprogramma’s, volksspellen, een kermis, vuurwerk en nog veel meer. Op donderdag 30 augustus zijn verschillende
beeldende optochten gehouden. Thema’s zijn oorlog, hongerwinter en zomer ’45. De straten zijn in de gehele gemeente versierd in de kleuren: rood, wit, blauw en oranje! Daarnaast staan er in verschillende straten erebogen die de vrijheid weergaven. (Foto MVH).
GEMEENTE EPE
Erebogen kennen een lange historie. Ze worden opgebouwd om aan te geven dat er een bruidspaar of feest is. Een ereboog is gemaakt van natuurlijke producten, zoals jeneverbestakken.
Deze takken worden dan weer versierd met papieren roosjes. In het midden van de boog hangt een bordje met een tekst die past bij de gelegenheid. Ook in de gemeente Epe stonden verschillende erebogen. Elke buurt maakte een ereboog ter gelegenheid van de bevrijding en de verjaardag van Koningin Wilhelmina.
Zo stonden er erebogen in Vaassen aan de Apeldoornseweg en de Jonasweg en in Epe aan de Beekstraat en de Tongerenseweg. Tijdens de bevrijdingsfeesten en Oranjefeesten werden er prijzen uitgereikt, waaronder de mooist versierde straat. Mede hierdoor was alles uit de kast gehaald en werden de straten rood, wit, blauw en oranje gekleurd.
Het was een en al saamhorigheid en pracht en praal. De bevrijdingserebogen willen wij nu, 77 jaar later, eren. De afgelopen weken is er druk gewerkt om een boog na temaken. De ereboog is te bekijken in Museum Vaassen Historie.

Het museum is op op donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Ook donderdag 5 mei is het museum open. Een mooie dag om op Bevrijdingsdag de expositie over de periode ’40-’45 inhet Broken Wings deel van het museum te gaan zien.

Geplaatst in Educatie, English, Historie, Nieuws | Een reactie plaatsen