Lezing Crash Witte Raaf 2022

Broken Wings voorzitter Adrie Pol vertelde dinsdagavond (26 april 2022) in de bibliotheek in Epe over de dramatische crash van een Amerikaanse bommenwerper bij Epe.
Door het informele begin van de lezing brak meteen het ijs en kwamen de eerste vragen en opmerkingen al uit het publiek.

Dat er mensen in de zaal zaten met kennis van zaken was al snel duidelijk. De reconstructie van de crash werd zowel door Adrie Pol als vanuit het publiek omlijst met verhalen, anekdotes en wetenswaardigheden. Het werd een geanimeerd gesprek dat nog tot lang na de officiële afsluiting doorging.

Het is 11 januari 1944 als de Amerikaanse bommenwerper B-17 neerstort in de Dellen, vlak bij het toenmalige hotel ‘De witte raaf’. Negen bemanningsleden, allemaal jonge mannen, komen om. Een tiende bemanningslid weet het vliegtuig uit te komen en belandt met zijn parachute aan een schoorsteen van een huis in Heerde. Hij wordt weliswaar opgepakt door de Duitsers, maar overleeft de oorlog.

Stichting Broken Wings spant zich in om de nagedachtenis te eren van hen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze regio hun leven gaven voor onze vrijheid.

Bron: bibliotheeknoord-veluwe.nl/nieuws