Broken Wings insigne

Uitreiking Broken Wings insigne voor vrede, vrijheid en veiligheid

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Broken Wings in november 2022 ontstond het voornemen om een onderscheiding of waardering in te stellen voor hen die zich op uitzonderlijke wijze inzetten of hebben ingezet voor vrede, vrijheid en veiligheid.

Al vrij spoedig werd Broken Wings geattendeerd op een uitzonderlijke gebeurtenis die zich afspeelde in Oene tijdens de Tweede Wereldoorlog op de boerderij van het echtpaar Hans Stokkink en Grietje Stokkink – Jonker.

Zij boden namelijk onderdak aan zowel de gedeserteerde Duitse militair Johann Einhell als aan de Nederlandse onderduiker, Wim Mazier, die, nadat zijn schuilplaats in Het Verscholen Dorp in oktober 1944 was ontdekt, voor de Duitsers op de vlucht was. 

Het verhaal van Hans en Grietje Stokkink lees u hier.

Wie kan zich een voorstelling maken van wat de moed en onverschrokkenheid van Hans en Grietje Stokkink destijds voor gevolgen gehad zou kunnen hebben als het verblijf van beide onderduikers was ontdekt? Zij namen hun verantwoordelijkheid ongeacht de mogelijke consequenties. Zij stonden voor gerechtigheid en stelden zich te weer tegen de barbaarse praktijken van de bezetter en redden daarmee de levens van Hanz Einhell en Wim Mazier.

Zaterdagmiddag 15 april 2023 werd in Cultuurhistorisch Museum Oene het zilveren insigne met bijbehorende oorkonde uitgereikt aan de beide zonen van het echtpaar Stokkink, Henk en Hans Stokkink in aanwezigheid van hun familieleden alsook kinderen en kleinkinderen van hun overleden zus Johanna Peppelman-Stokkink.

Met de instelling en uitreiking van dit insigne hoopt stichting Broken Wings brede aandacht te generen voor de doelstelling die zij uitdraagt nl. om de boodschap van vrede en vrijheid, mede d.m.v. educatie, door te geven aan komende generaties en hen actief te betrekken bij recente en regionale geschiedenis.

Het insigne, voorstellende een vliegtuig met afgebroken vleugel, werd ontworpen door de Vaassense kunstenaar en edelsmid Hans van de Wateren.

stichting Broken Wings ’40 -‘45