Gedenkplaats Familie van Essen (Wachtelenbergweg)

Donderdag 18 april 2019 was het zover de plechtige ingebruikname van de herdenkplek voor de Familie van Essen.
De wens voor de gedenkplaats werd door veel Epenaren al jaren gewenst. Voor deze gedenkplaats is jaren gelobbyd en door de trage gemeentelijke besluitvorming is het nu gerealiseerd. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de ingebruikname 19 april zou plaatsvinden maar dan is het Goede vrijdag. Een week voor de ingebruikname was de herdenkplek nog een modderpoel.

Het ‘monument’ wordt gevormd en zichtbaar gemaakt door de contouren van de voormalige boerderij van de familie van Essen. Tijdens een eenvoudige maar indrukwekkende plechtigheid, bijgewoond door talloze belangstellenden, werd muzikaal opgeluisterd door Piper Ad ten Berge, fluitist Peter Vrinds en trompettist Milan van Munster.
De gedenkplek werd officieel in gebruik gesteld door Herman van Essen, broer van Mannes, zijn neef Herman, zoon van Mannes en een kleinzoon.

Een informatiebord op de locatie geeft de voormalig boerderij en de schuilplaatsen weer, waar tientallen mensen zich verborgen hielden. Herman van Essen bouwde er drie schuilplaatsen in en om zijn woning en maakte ook schuilplekken op afgelegen plekken in de Eper bossen. Volgens dorpsgenoten handelen de Van Essens puur uit liefde voor de medemens. Een pure doordouwer-verzetsman was Van Essen niet hoewel hij wel nauw samenwerkte met de plaatselijke illegaliteit.

Na de overhandiging van de toegangssleutel tot de gedenkplek door de heer Ben Jonker aan de heer Adrie Pol, vicevoorzitter van Broken Wings werd symbolisch bekrachtigd dat stichting Broken Wings samen met de W.G. van der Hulstschool als de Hoge Weerdschool de zorg en het onderhoud van deze 10e door Broken Wings gerealiseerde gedenkplek, op zich hebben genomen.

De foto’ s hieronder geven een indruk van de ingebruikname.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.