Air Gunners-herdenking door Broken Wings en Ver. Gortel-Niersen (T for Tommy)

Op  april 2019  vond de jaarlijkse herdenking bij het monumentje  “T for Tommy” plaats aan de Gortelseweg /Veenwegje nabij Gortel. Herdacht werd dat de 4 motorige Britse Stirling bommenwerper hier neerstorte op 16 dec 1942 waarbij alle bemanningsleden op een na omkwamen. De 6 slachtoffers liggen begraven op de begraafplaats aan de Tongerenseweg in Epe.
De herdenking wordt jaarlijks georganiseerd door Broken Wings in samenwerking met de Vereniging Gortel Niersen. Sindsdien wordt er samen gewerkt met CBS het Mosterdzaadje in Gortel maar door een verbouwing van de bassisschool waren maar enkele kinderen aanwezig.

Medewerking verleende het korps Seaforth Highlanders met Pipes and Drums, dat is altijd weer indrukwekkend. De erewacht werd gevormd door de Oud Mariniers o.l.v.Jaap van Huffelen. Het Vaassens Fanfarekorps verleende de verdere muzikale omkleding.
Het welkomstwoord werd uitgesproken door de voorzitter van Broken Wings; Hans Achterbergh. Na samenzang van een koraal werd de “Ode of Remembrance ” uitgesproken door Jolanda van Hoven van de vereniging Gortel Niersen. Hierbij worden ook de namen van de gesneuvelden genoemd. “We will remember them”. Daarna werd de “Last Post” geblazen, een minuut stilte gehouden en daarna werden de vlaggen gehesen gevolgd door het Nederlandse en Engelse volkslied.
Bloemen werden gelegd door de Vereniging Gortel Niersen en Broken Wings waarna de aanwezigen de poppykruisjes plaatsten.
Na dankwoord aan alle belangstellenden en allen die een bijdrage hebben geleverd aan deze herdenking werd na het  eresaluut achter de Seaforth Highlanders afgemarcheerd.

Het was een mooie, eenvoudige maar indrukwekkende herdenking voor deze dappere vliegers die hun leven gaven voor onze vrijheid. We hopen hen nog vaak te herdenken. Bent u er volgende keer ook bij?

Hieronder volgt een impressie van de herdenking door middel van een aantal foto’s.

Dit bericht is geplaatst in Historie, Nieuws. Bookmark de permalink.

2 reacties op Air Gunners-herdenking door Broken Wings en Ver. Gortel-Niersen (T for Tommy)

  1. L. van Essen schreef:

    Hoe laat begint de herdenking in Gortel ?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.