Herdenking Halifax EB 215, 28 september 2023


In de vroege ochtend van 28 september 1943, nu 80 jaar geleden, stortte de Halifax EB 215 bommenwerper neer op de boerderij van de familie van Amersfoort aan het Molenpad in het buurtschap De Oosterhof, Vaassen (Laan van Fasna, ter hoogte van nr. 87).

Na terugkeer van de missie, het industriegebied bij Hannover, werd de Halifax EB 215 net buiten het doelgebied aangeschoten om daarna in brand te vliegen bij het passeren van de Duits-Nederlandse grens. Zes van de zeven bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven: John E. Farmer, John W. Satchell, Thomas J. Wilson, Eric. T. Springett, Alfred Stuart en William E. Mussen.

Ter nagedachtenis aan deze 6 vliegers (begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Apeldoornseweg in Vaassen) heeft stichting Broken Wings op deze plek een houten gedenkzuil geplaatst die door David A.J. Griffin, het enige bemanningslid dat de crash overleefde, op 11 november 2006 werd onthuld. David werd 101 jaar, hij overleed op 17 februari 2022.
Sindsdien wordt hier ieder jaar door Broken Wings een herdenking gehouden samen met leerlingen van een van de Vaassense basisscholen, de laatste jaren met RK Basisschool Gerardus Majella in Vaassen, die de zuil inmiddels heeft geadopteerd.

De volgende 2 gedichten werd voorgelezen:

Zij hebben het leven op het spel gezet voor onze vrijheid.
Vrijheid die deze 6 mannen nooit mee zullen maken.
Veel mensen hebben hun best gedaan voor vrijheid en dat is gelukt!
Zij vochten voor een land ook al was het niet waar zij vandaan kwamen.
Vele zijn in ons land gestorven.
Wij hebben veel respect voor de mensen die hun leven hebben opgeofferd voor ons leven in vrijheid!
De oorlog was niet fijn,
er hadden veel mensen pijn.
6 mannen zijn hier om het leven gekomen,
Zodat wij niet meer over vrede hoeven dromen.
Deze mannen hebben voor Nederland gevochten,
Zodat de vrede kwam die wij zochten. 
Onze leven in de vrede hebben wij aan hen te danken.
Bovenstaande gedichten werden uitgesproken op 28/09/2023 door Cloe en Puck, leerlingen Gerardus Majellaschool, Vaassen tijdens de herdenking van de crash van de Halifax EB 215 op 28 september 1943.

Tijdens de herdenkingsceremonie op donderdagmiddag 28 sept. tussen 13.00 en 14.00 uur, is een duurzame gedenksteen (leisteen) onthuld ter vervanging van de houten zuil.
Met deze nieuwe gedenksteen hoopt Broken Wings de herinnering aan de lotgevallen van David’s vrienden voor de toekomst te bestendigen en vooral jongeren ervan te doordringen
nooit te vergeten welke offers deze jonge mensen brachten voor onze vrijheid. Want, sprekend voor hen die het overleefden en zichzelf zei David eens : “het bracht tijdens de vele ontberingen het bewustzijn met zich mee om alle menselijke waarde en waardigheid te kunnen verliezen, te verdwijnen als een despoot daartoe zou beslissen”.

Met een expositie in Museum Vaassen Historie besteedt Broken Wings aan deze gebeurtenis vanaf 28 september speciale aandacht.
Openingstijden Museum: do.+vrij. 13:30 – 16:30 / za. 11:00 – 16:00. www.brokenwings.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.