IM MEMORIAM Ze’ev Bar (88)

Ze’ev Bar is vandaag, 4-12-2019, op 88-jarige leeftijd overleden. Hij woonde – als Walter Bartfeld – van begin tot eind in Het Verscholen Dorp in de bossen bij Vierhouten.
In de bossen bij Vierhouten doken in de Tweede Wereldoorlog tussen april 1943 en oktober 1944 zo’n honderd onderduikers onder. Bar was de oudste nog in leven zijnde onderduiker die de voltallige periode in Het Verscholen Dorp verbleef.
Hij overleed vanmorgen na een kort ziekbed in het Amstelland ziekenhuis.
Bar werd geboren in het Duitse Zwickau en kwam als kleuter met zijn familie naar Nederland. In de oorlog woonde hij van zijn elfde tot zijn dertiende in Het Verscholen Dorp.

Herdenking
Bar was ruim een maand geleden nog aanwezig bij de herdenking van de ontdekking van Het Verscholen Dorp, toen precies 75 jaar geleden. ,,Met heldere stem vertelde hij toen nog over hoe het was gegaan,’’ vertelt Dick van Hemmen, voorzitter van de stichting Het Verscholen Dorp. Ook hij roemt Bar. ,,Een heel bijzondere persoonlijkheid,’’ aldus Van Hemmen.
Het Verscholen Dorp werd eind oktober 1944 ontdekt door twee Duitsers, die aan het jagen waren. Zij namen acht van de toen nog 86 aanwezigen gevangen. De acht onderduikers werden gefusilleerd. De rest van de onderduikers wist te ontkomen.

Bron: De Stentor

Dit bericht is geplaatst in English, Historie, In Memoriam met de tags , , . Bookmark de permalink.