Erebogen bevrijdingsfeesten augustus 1945

(verteld door Emma van der Heijden, vrijwilligster bij stichting Broken Wings)

We zitten ongeveer 133 dagen na de bevrijding van de gemeente Epe. De verjaardag van Koningin Wilhelmina wordt groots gevierd in de gemeente Epe. Zo worden er over verschillende dagen activiteiten georganiseerd, sportprogramma’s, volksspellen, een kermis, vuurwerk en nog veel meer. Op donderdag 30 augustus zijn verschillende
beeldende optochten gehouden. Thema’s zijn oorlog, hongerwinter en zomer ’45. De straten zijn in de gehele gemeente versierd in de kleuren: rood, wit, blauw en oranje! Daarnaast staan er in verschillende straten erebogen die de vrijheid weergaven. (Foto MVH).
GEMEENTE EPE
Erebogen kennen een lange historie. Ze worden opgebouwd om aan te geven dat er een bruidspaar of feest is. Een ereboog is gemaakt van natuurlijke producten, zoals jeneverbestakken.
Deze takken worden dan weer versierd met papieren roosjes. In het midden van de boog hangt een bordje met een tekst die past bij de gelegenheid. Ook in de gemeente Epe stonden verschillende erebogen. Elke buurt maakte een ereboog ter gelegenheid van de bevrijding en de verjaardag van Koningin Wilhelmina.
Zo stonden er erebogen in Vaassen aan de Apeldoornseweg en de Jonasweg en in Epe aan de Beekstraat en de Tongerenseweg. Tijdens de bevrijdingsfeesten en Oranjefeesten werden er prijzen uitgereikt, waaronder de mooist versierde straat. Mede hierdoor was alles uit de kast gehaald en werden de straten rood, wit, blauw en oranje gekleurd.
Het was een en al saamhorigheid en pracht en praal. De bevrijdingserebogen willen wij nu, 77 jaar later, eren. De afgelopen weken is er druk gewerkt om een boog na temaken. De ereboog is te bekijken in Museum Vaassen Historie.

Het museum is op op donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Ook donderdag 5 mei is het museum open. Een mooie dag om op Bevrijdingsdag de expositie over de periode ’40-’45 inhet Broken Wings deel van het museum te gaan zien.

Dit bericht is geplaatst in Educatie, English, Historie, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.